Simina Bădică

simina poza

Dr. Simina BĂDICĂ (curator / cercetător, cadru didactic asociat)

Simina Bădică este doctor în istorie al Universităţii Central-Europene (Budapesta) cu o teză despre muzealizarea comunismului în România anilor 1950 şi 1990. Simina este curator al Arhivei de Imagine (https://www.facebook.com/ArhivaDeImagine/) a Muzeului Ţăranului Român şi cercetător afiliat New Europe College.

Simina curatoriază expoziţii pe teme controversate ale istoriei recente precum expoziţia despre mineriada din 13-15 iunie 1990 organizată în iunie 2010 în pasajul Universităţii sau, mai recent, o expoziţie despre culegerea de date statistice şi sociologice în anii celui de-al doilea război mondial, pe teritoriul ocupat de armatele române al Ucrainei de azi (În urma acului. Românii de peste Bug, 2014). Ultimele două experimente muzeale de care este mândră sunt: Muzeu3017.Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI (2017) și Imaginea-Martor. Ateliere de arhivare performativă (2016).

A participat în numeroase echipe internaţionale de cercetare a memoriei comunismului, muzeelor şi identităţii naţionale, istoriilor private ale comunismului românesc, imaginilor şi reprezentărilor memoriei traumatice a secolului al XX-lea. Între 2010 și 2016 a coordonat revista de antropologie MARTOR (http://martor.muzeultaranuluiroman.ro). A fost bursieră New Europe College, Central European University, Volkswagen Stiftung şi Open Society Archives.

O bună parte din articolele ei ştiinţifice pot fi citite pe https://muzeultaranuluiroman.academia.edu/SiminaBadica.

Curs predat: Politici și discursuri muzeale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s