Profesori

viz-mihailescuProf. Dr. Vintilă MIHĂILESCU

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pamînteni. O analiză etnopsihologică”. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. Dintre lucrările sale menţionăm: “Fascinaţia diferenţei” (1999), ”Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei”(2000), “Paysans de l’histoire” (coautor, 1992), “Antropologie. Cinci introduceri” (2006), “Etnografii urbane: cotidianul văzut de aproape” (2009, coordonator), “Scutecele naţiunii şi hainele împăratului: note de antropologie publică” (2013), “Conditia romă şi schimbarea discursului” (2014, coordonat împreună cu Petre Matei), “Iarna vrajbei noastre: protestele din Romania, ianuarie-februarie 2012” (2012, coordonator, împreună cu Cătălin Stoica).. Din 2005 până în 2010 a fost directorul Muzeului Țăranului Român. În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

Cursuri predate: Cultură materială , Introducere în discursul antropologic


iosif kiralyProf. Dr. Iosif KIRALY

Iosif Kiraly (n. 1957) este arhitect si artist vizual, profesor la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti,  departamentul Fotografie si Imagine Dinamica, a carui co-fondator este din 1995. Inainte de 1989 a participat la numeroase evenimente in cadrul Atelier 35 Timisoara si Bucuresti si a fost activ in reteaua internationala Mail-Art, o miscare artistica alternativa la arta oficiala gazduita de muzee si galerii.

Din 1991, pe langa activitatea artistica individuala, devine membru in subREAL, primul grup artistic romanesc de dupa 1989 ce obtine recunastere internationala. In 2012 Muzeul National de Arta Contemporana iar in 2013 SALT Beoglu Istanbul au prezentat o expozitie de mare anvergura – subREAL Retrospect. Dupa 2000, impreuna cu arhitecta Mariana Celac s-a implicat in mai multe proiecte fotografice ce investighează schimbările din peisajul urban bucurestean din perioada post-comunista. In 2007 a initiat si de atunci coordoneaza RO-Archive, un amplu proiect de documentare vizuală a mutațiilor care se petrec la nivel național în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educatie, religie, turism etc.)

A tinut prelegeri si cursuri de scurta durata la prestigioase institutii precum New York University (2015), Castrum Peregrini, Amsterdam (2013), University College London (2011), Teheran University (2008), Technisches Museum Wien (2005) etc.

A beneficiat de rezidente artistice si burse la 18th Street Arts Center, Santa Monica (2012), New Europe College – Senior Getty Fellow 2009-2013, IASPIS Stockholm (2002), Light Work Syracuse, NY (2001), Nordic Institute for Contemporary Art Helsinki (2000), Akademie Schloss Solitude 1997-1998, Kunstlerhaus Bethanien Berlin, 1995-1996 etc.

Ca artist a expus in locuri precum Museum of Contemporary Art Chicago / Moderna Museet Stockholm / Museo di Arte Moderna et Contemporanea di Trento e Rovereto / Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne / Hungarian National Gallery, Buda Palace, Budapesta / Württembergische Kunstverein (WKV), Stuttgart / Fundação Calouste Gulbenkian, Lisabona / Bienala de la Venezia / Bienala de la Berlin / Bienala de la Sao Paolo / Australian Center for Photography, Sydney / Vox Gallery, Montreal / Fotogalerie Wien, Viena / Akademie Schloss Solitude, Stuttgart / Center for Contemporary Art Ujazdowski, Varsovia etc.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici (UAP) si a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta (AICA).

Cursuri predate: Imagine și societate și Imaginea de la iluzie la manipulare


Lect. Dr. Bogdan IANCU

Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la Université Libre de Bruxelles , Paris-X Nanterre, Universita degli Studi di Perugia, Swedish Biodiversity Centre – Uppsala. A participat la cercetări de teren finanţate prin CNCSIS, AFCN, ANCS – Wallonie Bruxelles International.

Este autor si editor al unor volume de specialitate precum “Dobrogea. Identități și crize” (coord. Paideia 2009), “Prima mea călătorie în străinătate” (coord. Art. 2010), “Noi culturi. Noi antropologii” – Lucrările celei de-a VII-a conferințe anuale a Societății de Antropologie Culturală din România (coord. împreună cu Vintilă Mihăilescu şi Monica Stroe. Humanitas. 2012), “La masă cu oamenii Deltei. O cartografiere a practicilor gastronomice(coord. împreună cu Monica Stroe. Coresi. 2012), “The Material Culture (Re)Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends” (coord. Humanitas. 2013).

Este membru al consiliului de conducere al Societăţii de Antropologie Socială şi Culturală (SASC) şi organizator al conferinţei naţionale anuale a SASC din 2009, membru al European Association of Social Anthropologists (EASA), membru al American Anthropological Association (AAA).

Cursuri predate: Antropologie vizuală; Practica observației


monica stroeLect. Dr. Monica STROE

Monica Stroe este lector în antropologie în cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA, unde predă din 2011 (cursuri de Antropologia alimentației, Sociologia consumului, Imagine patrimoniala și branding, Metode de elaborare a dizertației) și participă la coordonarea cercetărilor colective de teren din cadrul Masterului de Antropologie și al Masterului de Studii Vizuale și Societate. A absolvit un master în Nationalism Studies la Central European University Budapesta și este doctor în sociologie din 2012. A beneficiat de burse și stagii de formare la Goldsmiths College (University of London), Universitatea din Perugia (Italia), Universite Libre Bruxelles, Observatoire des Politiques Culturelles Grenoble, Universitatea din Trieste (Italia). Are o experiență de cercetare de peste 8 ani, timp în care a lucrat la Centrul de Studii și Cercetări în Domeniul Culturii, în cercetare academică, în cercetare de piață și ca cercetător independent.

Interesele sale de cercetare includ politicile alimentare, reconfigurarea producției alimentare de subzistență, patrimonializarea practicilor și obiectelor alimentare, antreprenoriatul alimentar și consumul. În prezent Monica face parte din echipa de cercetare a proiectului UEFISCDI “Proiecte materiale ale distincției de clasă: o analiză a clasei de mijloc în România post-socialistă din perspectiva culturii materiale”.

Cele mai recente publicații ale sale sunt “Gustul locului: producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei” (Ed. Tritonic 2016) și ”In Search of Eligibility: Common Agricultural Policy and the Reconfiguration of Hay Meadows Management in the Romanian Highlands” (Martor Journal 2016).

Cursuri predate: Imagine patrimonială și branding; Metode de elaborare a lucrării de dizertație


cuciumeanuLect. Dr. Roxana CUCIUMEANU

Este lector în cadrul Departamentului de Sociologie, SNSPA București. În perioada 2009-2012 urmează cursurile școlii doctorale din cadrul SNSPA. Între 2009 și 2010 urmează un stagiu doctoral la Université Victor Segalen, Bordeaux 2, Département d’Anthropologie Sociale. În 2012 obține titlul de doctor în Sociologie cu o teză despre urbanizarea socialistă în filmele de actualitate românești (1960-1989).  Domenii de competență: Sociologie vizuală, sociologia filmului, Metode de cercetare calitative în științele sociale, Metodologii vizuale în cercetarea calitativă, Comunicare socială, Sociologie urbană.

Publicații: ”Spațiul urban cinematografizat în contextul ”modernizării socialiste”. Locuirea între intervenție ideologică și ”structuri ale sentimentului””. 2014. Pp. 36-54 în Revista de Antropologie Urbană, editată de Adrian Majuru și Antoine Heemeryck. Anul II – Nr. 3. București: Oscar Print. ”Representations of the City in Romanian Post-Communist Cinema”. 2011. Pp. 313-326 în Der Donauraum. Cultural Changes in Central and South East Europe after 1989, editat de Heidemarie Uhl și Wolfgang Müller-Funk. 50. Jahrgang. 3-4/2010. Viena: Böhlau Verlag. ”București. Prezența trecutului recent: traiectorii reprezentaționale și configurații valorice în cultura urbană” în Societatea Reală, Nr. 2/2010.

Curs predat: Sociologia filmului


DSC_9785

Dr. Simina BĂDICĂ (curator / cercetător, cadru didactic asociat)

Simina Bădică este doctor în istorie al Universităţii Central-Europene (Budapesta) cu o teză despre muzealizarea comunismului în România anilor 1950 şi 1990. Simina este curator al Arhivei de Imagine (https://www.facebook.com/ArhivaDeImagine/) a Muzeului Ţăranului Român şi cercetător afiliat New Europe College.

Simina curatoriază expoziţii pe teme controversate ale istoriei recente precum expoziţia despre mineriada din 13-15 iunie 1990 organizată în iunie 2010 în pasajul Universităţii sau, mai recent, o expoziţie despre culegerea de date statistice şi sociologice în anii celui de-al doilea război mondial, pe teritoriul ocupat de armatele române al Ucrainei de azi (În urma acului. Românii de peste Bug, 2014). Ultimele două experimente muzeale de care este mândră sunt: Muzeu3017.Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI (2017) și Imaginea-Martor. Ateliere de arhivare performativă (2016).

A participat în numeroase echipe internaţionale de cercetare a memoriei comunismului, muzeelor şi identităţii naţionale, istoriilor private ale comunismului românesc, imaginilor şi reprezentărilor memoriei traumatice a secolului al XX-lea. Între 2010 și 2016 a coordonat revista de antropologie MARTOR (http://martor.muzeultaranuluiroman.ro). A fost bursieră New Europe College, Central European University, Volkswagen Stiftung şi Open Society Archives.

O bună parte din articolele ei ştiinţifice pot fi citite pe https://muzeultaranuluiroman.academia.edu/SiminaBadica. 

Curs predat: Politici și discursuri muzeale


11377227_10153255955186273_4171477343262065343_nLect. Univ. Dr. Constantin VICĂ (cadru didactic asociat)

Constantin Vică este lector universitar la Facultatea de Filosofie și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. În 2011 a obținut titlul de doctor al Universității din București cu o teză despre filosofia și etica internetului și world wide web-ului. A participat la stagii de cercetare la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics – University of Oxford, Hokkaido University -Sapporo, Japonia și Université Paris-Est Créteil.

A publicat articole de cercetare despre încrederea online, etica motoarelor de căutare, dialectica digitală, politica Partidelor Pirat, moralitatea sexului cu roboți, evoluția limbajelor de programare, brevete și tehnologiile „verzi”, programele libere și proprietatea intelectuală, date (publice) deschise și democrație. A editat în colaborare două antologii: Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan și Etica aplicată, de la reflecție morală la norme instituționale (ambele apărute în 2015 la Editura Universității din București).

Curs predat: Cultură digitală și etica informației


adina_bradeanuAdina BRĂDEANU (cercetătoare)

Adina Bradeanu – Consultant Proiecte Media pentru DocWest – Centru de cercetare și producție de film documentar, Universitatea Westminster (Londra) și Consultant specialist pentru colecția de carte românească a Bibliotecii Bodleiene, Oxford. Lucrează cu film documentar din 1994, mai întâi ca cercetător la Muzeul Țăranului Român (Dept. de Antropologie Vizuală), ulterior ca doctorand și lector asociat în departamentul de Practică Media Contemporană al Universității Westminster. A publicat,  jurnalistic și academic, pe teme de film documentar,  in Sight and Sound (UK), Cineaste (USA), Dox (Danemarca), Kinokultura (www.kinokultura.com),  24 Frames : The Balkans (Wallflower Press), Dilema, Observator Cultural. Alcătuiește, împreună cu regizorul Alexandru Solomon, programul festivalului One World România (film documentar și drepturile omului). În prezent lucrează la o etnografie a culturii profesionale a studioului de film documentar “Alexandru Sahia” (București) și a activității memoriale asociate cu acesta în prezent.

Curs predat: Film documentar


AAEAAQAAAAAAAANNAAAAJDRlYTMwNmQ5LWEwNjYtNGE4Yy1hMzcwLWYyOWRkZGU3YmEyOADr. Ciprian Tudor (cadru didactic asociat)

A absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, unde a absolvit si Programul de Masterat in Filosofia Culturii si Filosofie Moral-Politica. Si-a sustinut doctoratul in sociologie la SNSPA. A predat de-a lungul anilor cursuri de filosofie, etica, istoria ideilor si sudii vizuale. Ariile sale de interes academic includ antropologia, filosofia imaginii, istoria ideilor si sociologia reprezentarilor. In momentul de fata pregateste pentru publicare o carte cu titlul Politici ale Privirii si preda in cadrul programelor masterale SNSPA Sociologie Vizuala si Marketingul Imaginii Publice.

Curs predat: Sociologie vizuală şi marketingul imaginii publice


11993152_1027072890658869_1249607967_oIleana Szasz (doctorandă)

Ileana Szasz este doctorandă în antropologie vizuală cu o cercetare care vizează metodologia producerii documentarelor în contextul relaței de rudenie între documentarist și subiecți. Lucrează ca regizor în proiecte de cercetare socială prin metode vizuale precum webdocumentarul Bucharest Housing Stories (Case Vii). De peste șapte ani produce materiale video de documentare și promovare pentru organizații din zona nonprofit și este unul din trainerii Asociației Vira ai atelierelor Primul Meu Film Documentar.

În ultimii doi ani a fost implicată în editarea, realizarea imaginii și regizarea unor filme documentare care au intrat în competiții în festivale de film internaționale precum Cinema du Reel, Festival Internacional de Film y Architectura (FICARQ), Next Film Festival, Festivalul de Film Astra, UrbanEye.

Curs predat: Antropologie vizuală (seminar)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s