Profesori

Prof. Dr. Vintilă MIHĂILESCU (fondatorul masterului; 1951-2020)

DOR_20180217_1319DOR_20180217_1319
foto: Alex Gâlmeanu pentru DoR

Vintilă Mihăilescu a fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pamînteni. O analiză etnopsihologică”. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (2002), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006), Etnografii urbane: cotidianul văzut de aproape (2009, coordonator), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului: note de antropologie publică (2013), Conditia romă şi schimbarea discursului (2014, coordonat împreună cu Petre Matei). Din 2005 până în 2010 a fost directorul Muzeului Țăranului Român. În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române. Ultimele volume apărute au fost Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană (2017), Etnogeneză și țuică (2018), În căutarea corpului regăsit. O (auto)etnografie a spitalului (2019) și Acasă în lume (apărută postum, în 2020, co-editor cu Ioana Tudora).


iosif kiralyProf. Dr. Iosif KIRALY

Iosif Kiraly (n. 1957) este arhitect si artist vizual, profesor la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti,  departamentul Fotografie si Imagine Dinamica, a carui co-fondator este din 1995. Inainte de 1989 a participat la numeroase evenimente in cadrul Atelier 35 Timisoara si Bucuresti si a fost activ in reteaua internationala Mail-Art, o miscare artistica alternativa la arta oficiala gazduita de muzee si galerii.

Din 1991, pe langa activitatea artistica individuala, devine membru in subREAL, primul grup artistic romanesc de dupa 1989 ce obtine recunastere internationala. In 2012 Muzeul National de Arta Contemporana iar in 2013 SALT Beoglu Istanbul au prezentat o expozitie de mare anvergura – subREAL Retrospect. Dupa 2000, impreuna cu arhitecta Mariana Celac s-a implicat in mai multe proiecte fotografice ce investighează schimbările din peisajul urban bucurestean din perioada post-comunista. In 2007 a initiat si de atunci coordoneaza RO-Archive, un amplu proiect de documentare vizuală a mutațiilor care se petrec la nivel național în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educatie, religie, turism etc.)

A tinut prelegeri si cursuri de scurta durata la prestigioase institutii precum New York University (2015), Castrum Peregrini, Amsterdam (2013), University College London (2011), Teheran University (2008), Technisches Museum Wien (2005) etc.

A beneficiat de rezidente artistice si burse la 18th Street Arts Center, Santa Monica (2012), New Europe College – Senior Getty Fellow 2009-2013, IASPIS Stockholm (2002), Light Work Syracuse, NY (2001), Nordic Institute for Contemporary Art Helsinki (2000), Akademie Schloss Solitude 1997-1998, Kunstlerhaus Bethanien Berlin, 1995-1996 etc.

Ca artist a expus in locuri precum Museum of Contemporary Art Chicago / Moderna Museet Stockholm / Museo di Arte Moderna et Contemporanea di Trento e Rovereto / Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne / Hungarian National Gallery, Buda Palace, Budapesta / Württembergische Kunstverein (WKV), Stuttgart / Fundação Calouste Gulbenkian, Lisabona / Bienala de la Venezia / Bienala de la Berlin / Bienala de la Sao Paolo / Australian Center for Photography, Sydney / Vox Gallery, Montreal / Fotogalerie Wien, Viena / Akademie Schloss Solitude, Stuttgart / Center for Contemporary Art Ujazdowski, Varsovia etc.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici (UAP) si a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta (AICA).

Cursuri predate: Imagine și societate și Imaginea de la iluzie la manipulare


BIancuLect. Dr. Bogdan IANCU

Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la Université Libre de Bruxelles , Paris-X Nanterre, Universita degli Studi di Perugia, Swedish Biodiversity Centre – Uppsala. A participat la cercetări de teren finanţate prin CNCSIS, AFCN, ANCS – Wallonie Bruxelles International.

A publicat (în) și editat volume de specialitate precum “Dobrogea. Identități și crize” (coord. Paideia 2009), “Prima mea călătorie în străinătate” (coord. Art. 2010), “Noi culturi. Noi antropologii” – Lucrările celei de-a VII-a conferințe anuale a Societății de Antropologie Culturală din România (coord. împreună cu Vintilă Mihăilescu şi Monica Stroe, Humanitas. 2012), “La masă cu oamenii Deltei. O cartografiere a practicilor gastronomice (coord. împreună cu Monica Stroe, Coresi 2012), “The Material Culture (Re)Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends” (coord., Humanitas 2013), “Modes of appropriation and social resistance/ Moduri de apropiere si rezistenta sociala” (coord. împreună cu Gabriel Troc, Tritonic, 2015).

Cele mai recente publicații includ: Locuirea în spații disputate. Case naționalizate, retrocedări și evacuări în București (în Cristina Boboc et al., coord., “De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan”, Pro Universitaria, București  2016, cu Cosmin Manolache); From Peasant Workers to Amenity Migrants. Socialist Heritage and the Future of Mountain Rurality in Romania (în Journal of Alpine Research 2017, cu Andrea Membretti), Rural Communities and Traditional Ecological Knowledge (In Carole Crumley, Tommy Lennartsson and Anna Westin, eds., Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge University Press 2018, cu Anamaria Iuga, Anna Westin, Bogdan Iancu, Hakan Tunon) și Ethnographic and Observational Turn in Contemporary Roma Representations (In Irina Trocan ed., “Romanian Cinema Inside Out: Insights on Film Culture, Industry and Politics 1912-2019”. Editura Institutului Cultural Român, 2019, cu Ileana Szasz).

Cursuri predate: Antropologie vizuală; Film documentar; Practica observației, Cultură materială


69456431_367170874184630_17486654402985984_nLect. Dr. Monica STROE

Monica Stroe este lector în antropologie în cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA. A absolvit un master în Nationalism Studies la Central European University Budapesta și este doctor în sociologie din 2012. A beneficiat de burse și stagii de formare la Goldsmiths College (University of London), Universitatea din Perugia (Italia), Universite Libre Bruxelles, Observatoire des Politiques Culturelles Grenoble, Universitatea din Trieste (Italia). Are o experiență de cercetare de peste 12 ani, timp în care a lucrat la Centrul de Studii și Cercetări în Domeniul Culturii, în cercetare academică, cercetare de piață și ca cercetător independent. Din 2017 face parte din echipa de coordonare a rețelei academice Border Crossings Network și predă cursuri de cercetare etnografică la Școala de Vară de Antropologie de la Konitsa (Grecia). Este din 2011 colaboratoare a think tank-ului Yellow Window (Antwerp).

Are cercetări publicate despre despre peisaje culturale, agricultura de semi-subzistență și politici agricole, patrimoniu alimentar, etnicitate și politici identitare. Interesele sale de cercetare în prezent includ relația dintre alimentație și clasă socială, consum și senzorialitate, antreprenoriatul alimentar și consumul. Cele mai recente publicații ale sale sunt Gustul locului: producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei (Ed. Tritonic 2016), In Search of Eligibility: Common Agricultural Policy and the Reconfiguration of Hay Meadows Management in the Romanian Highlands (Martor Journal 2016), Geografii alimentare etnice în satele săsești (In R. Anghel, O. Oltean, C. Schuster, eds., Reinventând Germanitatea: etnicizare, mobilitate si imprumut cultural la marginea Europei. București: Tritonic 2018), Preserves exiting socialism: Authenticity, anti-standardization and middle class consumption in postsocialist Romania (In Approaching Consumer Culture: Global Flows and Local Contexts. Evgenia Krasteva-Blagoeva, ed., Springer 2018), Rural Communities and Traditional Ecological Knowledge (In Carole Crumley, Tommy Lennartsson and Anna Westin, eds., Issues and Concepts in Historical Ecology: The Past and Future of Landscapes and Regions. Cambridge University Press 2018, cu Anamaria Iuga, Anna Westin, Bogdan Iancu, Hakan Tunon).

Cursuri predate: Imagine patrimonială și branding; Cultură materială (seminar); Metode de elaborare a lucrării de dizertație; Seminar de cercetare aplicată.


cuciumeanuLect. Dr. Roxana CUCIUMEANU

Este lector în cadrul Departamentului de Sociologie, SNSPA București. În perioada 2009-2012 urmează cursurile școlii doctorale din cadrul SNSPA. Între 2009 și 2010 urmează un stagiu doctoral la Université Victor Segalen, Bordeaux 2, Département d’Anthropologie Sociale. În 2012 obține titlul de doctor în Sociologie cu o teză despre urbanizarea socialistă în filmele de actualitate românești (1960-1989).  Domenii de competență: Sociologie vizuală, sociologia filmului, Metode de cercetare calitative în științele sociale, Metodologii vizuale în cercetarea calitativă, Comunicare socială, Sociologie urbană.

Publicații: ”Spațiul urban cinematografizat în contextul ”modernizării socialiste”. Locuirea între intervenție ideologică și ”structuri ale sentimentului””. 2014. Pp. 36-54 în Revista de Antropologie Urbană, editată de Adrian Majuru și Antoine Heemeryck. Anul II – Nr. 3. București: Oscar Print. ”Representations of the City in Romanian Post-Communist Cinema”. 2011. Pp. 313-326 în Der Donauraum. Cultural Changes in Central and South East Europe after 1989, editat de Heidemarie Uhl și Wolfgang Müller-Funk. 50. Jahrgang. 3-4/2010. Viena: Böhlau Verlag. ”București. Prezența trecutului recent: traiectorii reprezentaționale și configurații valorice în cultura urbană” în Societatea Reală, Nr. 2/2010.

Curs predat: Sociologia filmului


DSC_9785

Dr. Simina BĂDICĂ (curator / cercetător, cadru didactic asociat)

Simina Bădică este doctor în istorie al Universităţii Central-Europene (Budapesta) cu o teză despre muzealizarea comunismului în România anilor 1950 şi 1990. Simina este curator al Arhivei de Imagine (https://www.facebook.com/ArhivaDeImagine/) a Muzeului Ţăranului Român şi cercetător afiliat New Europe College.

Simina curatoriază expoziţii pe teme controversate ale istoriei recente precum expoziţia despre mineriada din 13-15 iunie 1990 organizată în iunie 2010 în pasajul Universităţii sau, mai recent, o expoziţie despre culegerea de date statistice şi sociologice în anii celui de-al doilea război mondial, pe teritoriul ocupat de armatele române al Ucrainei de azi (În urma acului. Românii de peste Bug, 2014). Ultimele două experimente muzeale de care este mândră sunt: Muzeu3017.Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI (2017) și Imaginea-Martor. Ateliere de arhivare performativă (2016).

A participat în numeroase echipe internaţionale de cercetare a memoriei comunismului, muzeelor şi identităţii naţionale, istoriilor private ale comunismului românesc, imaginilor şi reprezentărilor memoriei traumatice a secolului al XX-lea. Între 2010 și 2016 a coordonat revista de antropologie MARTOR (http://martor.muzeultaranuluiroman.ro). A fost bursieră New Europe College, Central European University, Volkswagen Stiftung şi Open Society Archives.

O bună parte din articolele ei ştiinţifice pot fi citite pe https://muzeultaranuluiroman.academia.edu/SiminaBadica. 

Curs predat: Politici și discursuri muzeale  (împreună cu Damiana Oțoiu)


Damiana1Lect. Dr. Damiana OȚOIU (cadru didactic asociat)

Damiana Oţoiu (doctorat în știinte sociale și politice, Université Libre de Bruxelles) predă antropologie politică la Facultatea de Științe Politice a Universității din București (din 2004) și studii muzeale in cadrul mai multor universitati pariziene (Ecole Normale Supérieure – ENS, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – EHESS si Université Paris Nanterre, din 2016).

Este coordonatorul axei de cercetare “Procese de patrimonializare” de la Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA Villa Noël), Bucuresti.

Domenii de competenta: studii muzeale, antropologie politică și juridică, istoria si antropologia practicilor stiintifice (antropologie fizica, genetica si genomica), politica si politici urbane. Mai exact, temele sale de cercetare sunt: istoria colecțiilor muzeale in context colonial și postcolonial (Franța, Belgia, Africa de Sud și RD Congo), „viața sociala și politica” a obiectelor muzeale și a colecțiilor de antropologie fizică, antropologia laboratoarelor de genetica si genomica, respectiv politici urbane și practici memoriale în Africa de Sud, RD Congo și România.

A fost visiting fellow în cadrul unor centre de cercetare și de studii avansate, precum: London School of Economics and Political Science (European Institute); Max Planck Institute for Social Anthropology – Halle (Project Group Legal Pluralism); Centre d’études et de recherches internationales – Paris; Woodrow Wilson International Center for Scholars – Washington DC (History and Public Policy Program) și altele. A fost profesor invitat la EHESS – Paris si Marsilia, Boston University, Sciences Po – Paris, Université Paris 8 si University of the Western Cape, Cape Town.

Publicatii recente: Felicity BODENSTEIN, Damiana OTOIU, Eva Maria TROELENBERG (éd.), Contested Holdings: Public and Private Collections in Political, Epistemic and Artistic Processes of Return, New York, Berghahn Books, colectia “Key Issues in Cultural Heritage” (in curs de aparitie);  «Property restitution», in Lavinia STAN, Nadya NEDELSKY (eds), Encyclopedia of Transitional Justice, Cambridge, Cambridge University Press, vol. 1 (editia a 2a, in curs de aparitie); Gruia BADESCU, Simina BADICA, Damiana OTOIU, « Curating Change in the Museum » (ed.), Martor, 23/2018 : http://martor.muzeultaranuluiroman.ro/archive/martor-23-2018/

Curs: Politici și discursuri muzeale (împreună cu Simina Bădică)


11377227_10153255955186273_4171477343262065343_nLect. Univ. Dr. Constantin VICĂ (cadru didactic asociat)

Constantin Vică este lector universitar la Facultatea de Filosofie și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. În 2011 a obținut titlul de doctor al Universității din București cu o teză despre filosofia și etica internetului și world wide web-ului. A participat la stagii de cercetare la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics – University of Oxford, Hokkaido University -Sapporo, Japonia și Université Paris-Est Créteil.

A publicat diverse articole despre internet și ameliorarea cognitivă, Inteligența Artificială și etica viitorului, etica motoarelor de căutare, epistemologia și politica datelor deschise, dialectica digitală, politica piraților, evoluția limbajelor de programare, roboții ca asistenți și companioni, brevete și dreptatea globală, conflictul dintre instituțiile proprietății intelectuale și normele informale online. A publicat, printre altele, în revistele Science and Engineering Ethics, International Journal of Social Robotics, Ethics in Biology, Engineering and Medicine, Sfera politicii, Public Reason etc. Este prezent în volumele colective Contemporary Debates in Bioethics: European Perspectives (Sciendo/DeGreuyter), Critică, marginalitate, cinism, Etica cercetării și proprietatea intelectuală (Editura UB). A co-editat, alături de Mircea Flonta și Emanuel-Mihail Socaciu, volumul Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (Editura Universității din București, 2015). A editat, în 2019, Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007–2013 de Mihail Radu Solcan, primul filosof-programator din România, poliglot și polimat.
Este coautor al manualului de Etică și integritate academică din România (2018), în acces deschis aici: https://deontologieacademica.unibuc.ro/wp-content/uploads/2018/11/Etica-si-integritate-academica.pdf.

Curs predat: Cultură digitală și etica informației


Photo_Ciprian_TudorConf. Univ. Dr. Ciprian TUDOR (cadru didactic asociat)

Licentiat in filosofie al Universitatii din Bucuresti. Masterat in Filosofia Culturii si Filosofie Moral-Politica la Universitatea din Bucuresti. Doctorat in Sociologie la SNSPA. Burse si stagii post-doctorale la University of St Andrews – School of Philosophical, Anthropological and Film Studies (Marea Britanie), École des hautes études en sciences sociales – Centre Georg Simmel – Recherches franco-allemandes en sciences sociales (Franta), ERSTE Stiftung – World University Service (Austria).

A predat de-a lungul anilor cursuri de filosofie, antropologie, istoria ideilor si studii vizuale la Universitatea din Bucuresti, SNSPA, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” si UNATC.

Cercetator Afiliat la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Romane.

Este autorul unei cărți de istoria ideilor si a reprezentarilor: Fictiunea “libertatii salbatice” in secolul al XIX-lea. (TRITONIC Antropologie, 2018).

Arii de interes academic: antropologie, filosofia imaginii, istoria ideilor si a reprezentarilor.

Curs predat: Sociologie vizuală şi marketingul imaginii publice


11993152_1027072890658869_1249607967_o

Dr. Ileana Szasz

Ileana Szasz este doctor în sociologie cu o cercetare care vizează procesul producției al documentarelor în contextul relației de rudenie între documentarist și subiecți. Lucrează ca regizor în proiecte de cercetare socială prin metode vizuale precum web documentarul Bucharest Housing Stories (Case Vii). De peste zece ani produce materiale video de documentare pentru organizații din zona culturală și nonprofit și este unul din trainerii Asociației Vira ai atelierelor Primul Meu Film Documentar.

În ultimii ani a fost implicată în editarea, realizarea imaginii și regizarea unor filme documentare selectate și premiate în festivale de film internaționale precum  Visions du Réel, EntreVues Film Festival, Festival Internacional de Film y Architectura (FICARQ), Next Film Festival, Festivalul de Film Astra, One World și UrbanEye.

În prezent desfășoară o cercetare post doctorală pentru International Centre for Sport Studies (CIES) pe tema fotbalului feminin în România.

Curs predat: Antropologie vizuală (seminar); Film documentar (seminar)


Andrei-740

Asist. dr. Andrei MIHAIL

Andrei Mihail este doctor în sociologie al SNSPA, cu o teză despre realitățile sociale bolii renale și a transplantului în rândul persoanelor cu grefă din România. Cartea sa, Aproape Oameni: Experiența Socială a Transplantului Renal, este una dintre primele lucrări de antropologie medicală din mediul universitar românesc. În ultimii ani, a fost tot mai interesat de antropologia sportului. Astfel, în 2018, a obținut o bursă FIFA acordată de Centrul Internațional de Studii în domeniul Sportului (CIES) din Neuchâtel pentru a documenta istoriile sociale ale stadioanelor muncitorești din București. În paralel, Andrei s-a implicat în nenumărate activități extra-academice. În trecut, a fost coordonatorul rubricii Balonul e Profund din revista Scena 9 pe care a transformat-o într-un proiect de sine stătător, Revista Stadion. Acum mai lucrează și la realizarea unui podcast despre suporterii echipelor de tradiție ale fotbalului bucureștean. Concomitent, Andrei a participat în mai multe cercetări non-academice dedicate sănătății și activităților sportive și de recreere din oraș. Crede că legătura dintre cele două ar trebui întărită în peisajul politicilor publice locale ca formă de acces democratic la un stil de viață sănătos și la un oraș plăcut de toți locuitorii săi.

Cursuri predate: Practica etnografică (seminar), Metode de elaborare a dizertației (seminar).


https://masterantropologiesnspa.files.wordpress.com/2014/06/radu-umbres-master-antropologie.jpgLect. Dr. Radu UMBREȘ

Radu Umbreș este antropolog specializat in abordari cognitive si interdisciplinare in stiintele socio-umane. Este licențiat în sociologie al Universității din București, master în sociologie al Universității din Oxford, și doctor în antropologie socială al University College London. A fost cercetător post-doctoral în cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris, sub coordonarea lui Dan Sperber, și cercetător post-doctoral în cadrul Colegiului Noua Europă. A susținut cursuri, seminarii si prelegeri invitate în cadrul Universității din București, University College London, Ecole Normale Superieure, și New School NY. Este autorul unei cărți despre antreprenoriat si migrație în România rurală (Lumen 2007), precum și a unor articole și capitole în cărți editate. Prima sa monografie – Living with Distrust. Morality and cooperation in a Romanian village – va fi in curand publicata de Oxford University Press.

Curs predat: Introducere în antropologie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s