Iosif Kiraly

iosif kiralyConf. Dr. Iosif KIRALY

Iosif Kiraly (n. 1957, Timișoara) este un artist plastic român, conferențiar la catedra de foto-video și procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București, numărându-se de altfel printre fondatorii principali ai acestei secții noi în cadrul facultății, alături de Roxana Trestioreanu (șefa departamentului) și Radu Igaszag (actualmente profesor la Academia de Teatru și Film, București).

Studiile începute în 1977-1980 la Timișoara le continuă în anii 1991-1994 la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” din București. Împreună cu Dan Mihălțianu și Călin Dan formează în 1990 grupul artistic “subREAL”, interesat de experimentul mediatic, instalații foto și video. A beneficiat de rezidențe și burse oferite de Kultur Kontakt, Salzburg (1992), Künstlerhaus Bethanien, Berlin (1995), Nordic Institute for Contemporary Art, Helsinki (2000), Light Work Syracuse, New York (2001). Participă la Bienala din Veneția (1993), Bienala de la Sao Paulo (1994), “Beyond Belief” din Chicago (1996), “After the Wall” în Stockholm (1999), “L’Autre Moitié de l’Europe”, Paris (2000).

Iosif Kiraly expune, singur sau cu grupul subREAL, fotografie, instalații și performance. În ceea ce face se dovedește un foarte atent comentator al realității. Prezența sa aduce experiența observației, plăcerea înregistrării unor detalii care poartă o deosebită semnificație. Lumea obiectuală la care face mereu trimitere se dovedește inepuizabilă în resurse și artistul o aduce în prim-plan cu o anume intenție polemică, subliniindu-i tocmai valorile neperisabile.

În perioada 31 mai–21 octombrie 2012 Muzeul Național de Artă Contemporană a organizat evenimentul expozițional de mare anvergură subREAL Retrospect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s